Zdrowa piramida w 0a
Nasi najmłodsi uczniowie mieli okazję przenieść się w odległe czasy i w nieznane im miejsca. Uruchomili swoją wyobraźnię i wehikułem czasu odwiedzili starożytny Egipt, by uzyskać informacje o niezwykłych piramidach. Dzieci dowiedziały się, że piramidy to budowle, które przetrwały tysiące lat. Jednak na dzisiejszych zajęciach uczniowie poznali inną, równie ważną, piramidę zdrowia. Piramida zdrowia pokazuje, jak należy się właściwie odżywiać, aby zawsze czuć się dobrze i nie chorować.
Na samym dole znajdują się produkty, które powinno się jeść codziennie. Wyżej znajdują się produkty, które należy jadać w mniejszych ilościach. Podstawa, podobnie jak to było w piramidach egipskich, decyduje o tym, czy budowla będzie trwała. Ta budowla to nasze zdrowie.
Podstawą Piramidy Zdrowia zawsze musi być aktywność fizyczna. Jeśli chcemy być zdrowi, to zamiast spędzać czas przed telewizorem, powinniśmy biegać, spacerować, jeździć na rowerze, pływać itp.
Następnie dzieci uczestniczyły w zabawie edukacyjnej pt. „Na które jadę piętro?”. Zabawa polega na tym, że nauczyciel rozdaje uczniom rysunki przedstawiające produkty, które znajdują się w Piramidzie Zdrowia. Dzieci, które otrzymały rysunki, za pomocą gestów starają się pokazać produkty z rysunku, a pozostałe odgadują, co to jest i na którym piętrze piramidy powinien się znaleźć.
Na podsumowanie zajęć wszyscy sobie utrwalili podstawowe zasady zdrowego odżywiania, które można odczytać z Piramidy Zdrowia:
- Produkty, które powinny być podstawą diety są umieszczone na dole piramidy.
- Im niższe piętro piramidy tym więcej porcji danych produktów należy spożywać w ciągu dnia.
- Połowę spożywanych produktów powinny stanowić warzywa i owoce. Natomiast najmniej w ciągu dnia należy spożywać produktów tłuszczowych.
- Ruch korzystnie wpływa na kondycje fizyczną, sprawność umysłową oraz pomaga zachować prawidłową sylwetkę.
- Należy je jeść jak najczęściej i jak najwięcej, czyli połowę zjadanych pokarmów – co najmniej 400 g w 5 porcjach.
- Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku.
- Należy wybierać różnorodne warzywa, np. zielone (szpinak, brokuły) lub pomarańczowe (marchew, dynia, pomidory).
- Produkty zbożowe powinny znaleźć się w większości naszych posiłków. Są głównym źródłem energii dla organizmu.
- Spośród produktów zbożowych należy wybierać pieczywo z pełnego ziarna, kaszę gryczaną i jęczmienną, brązowy ryż oraz makaron razowy.
- Mleko i przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, niezbędnym do budowy mocnych kości i zębów.
- Produkty białkowe stanowią dobre źródło wartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ważne, aby z mięs wybierać kawałki o mniejszym udziale tłuszczu, np. drób (bez kaczki). Najlepiej spożywać ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja.
- Tłuszcze są niezbędne w diecie, ale powinny stanowić jedynie dodatek do żywności! Należy ograniczać tłuszcze zwierzęce, a w ich miejsce wybierać roślinne. Tłuszcz w diecie powinien z orzechów i olejów roślinnych (rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek), a w przypadku tłuszczu zwierzęcego z ryb.
- Woda jest najlepszym napojem. Codziennie należy wypijać 1,5-2 litrów wody.