Najlepszy rysunek Piramidy Zdrowia
Podczas porannych zajęć w świetlicy szkolnej, nasi uczniowie pogłębili i utrwalili swoją wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania. W ramach zajęć, dzieci wykonały prace plastyczne „Najlepszy rysunek Piramidy Zdrowia”. Uczniowie wykazali się nie tylko wiedzą, ale również wspaniałymi umiejętnościami plastycznymi i pokazali, że temat dotyczący zdrowego odżywiania jest im bardzo dobrze znany. Dlatego właśnie postanowiliśmy każdego ucznia nagrodzić drobnym upominkiem.
Przypominamy kilka informacja dotyczących Piramidy Zdrowia/Żywienia. Piramida Żywienia jest ilustracją, która przedstawia zalecany przez specjalistów sposób odżywiania. Na jednym obrazku streszcza podstawowe zasady komponowania codziennego menu.
W Polsce Piramida Żywienia jest publikowana przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. W innych krajach można spotkać inne ilustracje – przykładem może być Harwardzka Piramida Zdrowego Żywienia, na szczycie której znajdują się następujące produkty: czerwone mięso, białe pieczywo i makaron, produkty przetworzone, napoje słodzone, sól oraz masło. Te produkty należy – według twórców piramidy – ograniczyć, gdyż zawierają potencjalnie szkodliwe dla zdrowia składniki, np. cukier, kwasy tłuszczowe tras oraz tłuszcze nasycone.
Piramida Zdrowia/Żywienia, na której my się opieramy w swojej podstawie zawiera aktywności oraz żywność, która jest podstawą zdrowego stylu życia i warto zwiększać ich udział na swoim talerzu. Czym wyższy szczebel piramidy – tym zalecana ilość żywności jest mniejsza:
1. Aktywność fizyczna + woda.
2. Warzywa i owoce.
3. Produkty zbożowe.
4. Nabiał i produkty mleczne.
5. Mięso i ryby.
6. Tłuszcze.
Aktywność fizyczna – rozumiana nie tylko jako typowy sport ale także: chodzenie po schodach, spacer, nordic walking, etc.
Warzywa i owoce – w praktyce powinny one stanowić aż połowę tego co jemy. Istotne są też proporcje, bo 3/4 powinny stanowić warzywa, mniej zaś owoce.
Produkty zbożowe – rekomenduje się spożycie produktów pełnoziarnistych, bo to one są zdrowszym wariantem.
Nabiał – np. 2 szklanki mleka, który można też zastąpić innym produktem mlecznym, takim jak jogurty naturalne, kefiry.
Mięso i ryby – warto pamiętać, aby zamiast czerwonego mięsa, które powinniśmy jeść sporadycznie, pojawiały się w naszej diecie nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude mięso. Ma to znaczenie szczególnie w unikaniu spożycia dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze – raczej odradza się spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych. Warto zastępować je tłuszczami roślinnymi – np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Warto również wspomnieć o tym, co powinno się eliminować z diety. Są to cukier, słodycze (które można zastąpić owocami) oraz sól (aby jedzenie było smaczne, można wykorzystać zioła).
I kilka słów o wodzie: Woda powinna być podstawowym napojem w ciągu dnia. Należy wypijać jej co najmniej 1,5 litra dziennie, regularnie przez cały dzień. W diecie powinna ona zastąpić soki w kartonach i słodkie napoje gazowane. Wodę tracimy przez cały dzień – z potem, oddychaniem i przemianą materii, dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie.